Terra

Què fer? 
Roma és una ciutat d'aquelles que mai t'acabaries. Aquí t'oferim una petita selecció dels llocs de més interès de la ciutat, dins dels que s'inclouen òbviament els del recorregut de Don Brown. 
Ver Llocs d'interès en un mapa más

La Plaça de Sant Pere 
Foto aèria de la Plaça de Sant Pere 
Plaça de St. Pere (1656-1667) és una obra de gran simbolisme, la seva estructura s’adequa i potencia la façana de la basílica de Sant Pere. Dissenyada per Bernini, l’arquitecte i escultor més reconegut del Barroc, la Plaça de Sant Pere s’estructura a partir d’una plaça recta i una d’obliqua. Aquesta darrera s’assembla als braços de l’Església que segons Bernini, “abracen els seus fills en la fe i conviden els no creients a entrar-hi”. Dins de la plaça es troben dibuixats els diferents tipus de vents, raó per la qual en la novel·la Àngels i Dimonis aquest lloc simbolitza el vent.



Des de la plaça del Quirinale podràs gaudir d’unes vistes precioses de Roma i del Vaticà.Es troba a dalt del puig del Quirinale i en ell hi ha el Palau del mateix nom, en el qual té seu la Presidència de la República Italiana. 


El Colisseu
El Colisseu romà 
Colisseu o amfiteatre Flavi és del s.I (72-80). Acabades les obres, el Colisseu es va convertir en l’amfiteatre més gran que s’havia construït mai. Durant gairebé 500 anys, el seu interior s’hi celebraren nombrosos jocs fins i tot després de la caiguda de l’Imperi romà el 476 d.C. L’abandonament i dos grans terratrèmols van provocar la ruïna parcial del monument, fet que el va convertir en una peça magnífica de marbre travertí per a la construcció d’altres edificis. 



Al costat del Colisseu, un altre dels llocs més significatius de la Roma Imperial és el Circ Màxim, en el qual se celebraven les famoses carreres de quadrigues, arribant a la seva màxima esplendor durant l’època de Trajano. Està situat a la vall formada entre els pujols Aventina i Palatina. Indispensable la seva visita.
Prop del Colisseu està situat el Mercat del Trajà, a la Via del Fòrum Imperial. La visió és impressionant, i et pots imaginar el que era un mercat romà visitant les seves ruïnes.


La Basílica de Sant Pere
Fotografia de la Basílica de St. Pere
La basílica de Sant Pere és un dels principals edificis del catolicisme i el més gran tant en importància, ja que és l'església dels Papes, com per les dimensions, ja que fa 193 metres de llargada i 44,5 d'alçada. No és la catedral de la diòcesi de Roma, però sí que és l'església del Papa, en la qual celebra les cerimònies litúrgiques més importants. Al seu interior es troba la el Tron de Sant Pere. A la basílica està efectivament enterrat Sant Pere, el primer Papa. Sota l'altar major es troba la tomba de St. Pere. 

La Capella Sixtina
Interior de la Capella Sixtina
La Capella Sixtina del Vaticà (1447-1480) és la capella més famosa del Palau Apostòlic del Vaticà. Es troba a la dreta de la Basílica de Sant Pere i originalment servia com a capella de la fortalesa de Vaticà. Es coneguda per la seva arquitectura, evocadora del Temple de Salomó, i les pintures al fresc que decoren la capella, obra dels grans artistes del Reneixament, entre ells Miquel Àngel, Rafael i Botticelli. De Miquel Àngel podem observar la Volta de la capella sixtina i el Judici Final. 



El Panteó 
Exterior del Panteó romà
El Panteó era un temple dedicat a tots els déus de l’Olimp. La construcció inicial del Panteó data de l’any 27 a.C Tot i així, l’any 80 un incendi va destruir gairebé del tot el temple, que va ser restaurat per Dominicià i reconstruït per Adrià entre el 118 i 128.
La cúpula gegantina del Panteó suposa el més gran assoliment de l’enginyeria romana, perquè és un gran repte que posa el límit la resistència. 




La Plaça del Popolo

Esglésies de la Plaça del Popolo
La Plaça del Popolo (1811-1812) és obra de Guisseppe Valadier és una de les places més concorregudes de Roma. D’estil neoclàssic s’inspira amb l’estructura de la plaça de Sant Pere. Un obelisc egipci dedicat a Ramsès II, portat d’Heliòpolis s’alça al centre de la plaça. L’obelisc flamino, com es coneix, és el segon més antic i un dels més alts de Roma amb 24 metres, o 36 contant el pedestal.




L'Església de St. Maria del Popolo
St. Maria del Popolo

L'església de St. Maria del Popolo és una basílica de Roma, situada a la Plaça del Popolo, junt amb una de les antigues portes de la ciutat. Pertany des de 1250 als agustins. Blanca, d’origen barroc, té al seu interior, la petita Capella Chigi, el primer altar de la ciència, a l'obra Àngels i Dimonis, on representa el símbol de la terra.






La Capella Chigi
Capella Chigi
La Capella Chigi va ser encarregada per un banquer perquè servis de capella funerària per la família. Rafael reformà l’antiga capella gòtica i dissenyà un harmoniós espai únic que, posteriorment, completarà Bernini. El propi Rafael s’encarregà del disseny dels mosaics de la cúpula que realitzà Luigi de Pace el 1516.  





L'Església de St. Maria della Vittoria
Èxtasi de Santa Teresa


L'església de St. Maria della Vittoria (1605-1626) és una petita basílica de Roma. L’església és la única estructura dissenyada i completada per l’arquitecte del primer barroc, Carlo Mederno, tot i així l’interior es va cremar el 1833 i va requerir de restauració. L’espectacular façana fou erigida per Soria, influenciat per la propera Santa Susana de Maderno.


L’església conté l’escultura més famosa de Bernini, l’Èxtasi de Santa Teresa, escultura barroca situada a l’església de Santa Maria della Vittoria que representa el foc dins de la novel·la de Dan Brown. L’escena se’ns presenta com un espectacle sagrat a mig camí entre allò que és espiritual i allò que és terrenal.


Plaça Navona
Plaça Navona
La Plaça Navona té la forma d’un antic estadi, i va ser construïda en estil monumental per voluntat del Papa Innocenci X de la família Pamphili. En ella podem observar el tractament unitari dels edificis, la singularitat de la façana de l’església de Santa Agnese i la font dels Quatre Rius de Bernini. 









La Font dels Quatre Rius
Font dels 4 rius


La Font dels Quatre Rius va ser ideada i tallada per l’escultor i pintor Gian Lorenzo Bernini el 1651. La font es compon d’una gran piscina el·líptica, coronada en el seu centre d'una gran mola de marbre, sobre la qual s'eleva un obelisc egipci d'època romana. Les estàtues que componen la font són al·legories dels quatre rius principals de La Terra (Nil, Ganges, Danubi, Riu de la Plata), cada un d'ells en un dels continents coneguts en l'època, raó per la qual la font simbolitza l'element de l'aigua dins de la novel·la. 






El Castell de Sant'Angelo 
Riu Tíber i Castell de Sant'Angelo


El Castell de Sant’Angelo (135-139) és un monument romà situat a la riba dreta del riu Tíber, prop de la Ciutat del Vaticà. Va ser construït per ser el mausoleu de l’emperador, però aviat va canviar de funció i és va convertir en una fortalesa militar. Des del 1277 el castell està connectat amb la Ciutat del vaticà per un corredor fortificat, anomenat Passetto.




Il Passeto 
Fotografia del Passeto
Il passeto (1277) és un pas elevat que uneix la Ciutat del Vaticà amb el Castell de Sant’Angelo. El corredor de 800 metres de llarg va ser erigit pel Papa Nicolau III. En més d’una ocasió ha servit de via de fugida pels Papes en perill. El Papa Alexandre VI va haver de creuar-lo quan Carles VIII de França va envair la ciutat l’agost de 1494 i el Papa Climent VII, enfrontat a Carles I d’Espanya, va utilitzar aquest passatge durant el saqueig de Roma (1527).
Piazza di Trevi
Piazza di Trevi, amb la Fontana di Trevi


Aquí es troba la famosa Font de Trevi (Fontana di Trevi), davant del Palau Poli, on tots els turistes compleixen amb la costum de llençar una moneda a la font (s'ha de llençar amb la mà dreta, d’esquena, i per sobre l’espatlla esquerra). Si tires una sola moneda tornaràs a Roma; si tires dues monedes, t’enamoraràs a Roma; si tires tres monedes, et casaràs amb ella a Roma.




Piazza Venezia
Piazza Venezia


Immensa plaça que se situa als peus del Campidoglio. Situada pràcticament al centre de Roma, conflueixen en ella la Via de Fori Imperiali, la Via del Corso i la Via del Plebiscito. Destaca en aquesta Plaça el Palau de Venècia i el Monument a Vittorio Emanuele II. En aquesta Plaça trobaràs també el Monument al "Soldat Desconegut".




Piazza Spagna 

Piazza Spagna

Una de les places més famoses de Roma. En ella trobaràs la Fontana della Barcaccia (anomenada així per la barca semi-submergida que hi ha a la font), al final d’unes escalinates interminables, plenes sempre de turistes, que arriben fins l'Església de Santa Trinitat.





Piazza del Campidoglio
Piazza del Campidoglio
Es troba al Monte Capitolino i és una de les zones de més importància política i administrativa de la ciutat (entre d’altres edificis, allà es troba l’Ajuntament de Roma). Trobaràs en aquesta plaça tres palaus: Palazzo Nuovo, Palazzo dei Conservatori i Palazzo dei Senatori.







Les Catacumbes
Les Catacumbes
Originàriament, les Catacumbes eren el resultat de les excavacions realitzades pels romans per extreure materials de construcció, essent posteriorment utilitzades pels Cristians com a cementiris i llocs secrets durant el període de la seva persecució. El seu interès no recau només en les seves interminables galeries, sinó també en la decoració d’alguna de les seves estàncies, en les que podràs observar frescos pintats pels primers Cristians.


Piazza Barberini 
Piazza Barberini


Es troba prop del Quirinal i de la Fontana di Trevi. En aquesta plaça hi trobaràs la Font del Tritón, un dels exemplars més significatius del barroc italià.










Mercat de Campo dei Fiore
Carrer del mercat
Ideal per visitar un matí i gaudir d’un mercat típic italià, ple de verdures i productes agrícoles en un entorn bulliciós. Després de visitar el mercat, podràs menjar a qualsevol dels restaurants típics del voltant. Està a prop del Capitoli, pròxim a la Plaza Nagoni.








El Fòrum romà
Fòrum de Roma
Tota ciutat romana comptava amb un fòrum, nucli a través del qual es desenvolupava la ciutat en tots els aspectes (cultural, econòmic, polític i social), i a Roma ciutat, aquest fòrum és l’esmentat. Al Fòrum descobriràs elements tan importants com: el Temple de Ròmul, el Temple de Castor y POlux, el Temple de Saturn i el de Vesta, el Temple de Venus i Roma, el Temple de Vespasiano i Tito, el Temple de Antonino i Faustina, el Templo de la Concordia, la Basílica Emília i la Júlia.




Arc de Constantí
Arc de Constantí


És un dels arcs de triomf romà més coneguts, pròxim al Colisseu Romà l’antiguitat del qual és de l’any 312, per enaltir l’Emperador Constantí. L'estampa característica és la que s’obté des de la Via Triumphalis.

















Per  què estar sempre pendent d'agafar el
 mapa si en pots llegir un des del mòbil?
  
Descarrega't aquest QR amb el mapa 
dels llocs de més interès de la ciutat.

 Els il·luminati se'ls coneixien tots!